Zawijaski ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, dodać do cebuli, smażyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę dodać do pieczarek. Przyprawić do smaku. Pietruszkę opłukać, osuszyć, posiekać. Dodać do pieczarek, wymieszać, ostudzić.
2.Kotlety schabowe rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Na każdego koleta położyć farsz i zwinąć mięso w roladę (można spiąć wykałaczkami).
3.Każdą roladę obtoczyć w mące. Masło roztopić i przyrumienić każdą roladę.
4.Gdy roladki się zrumienią wlać wino i chwilkę odparować. Gdy wino odparuje wlać gorącą wodę, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę podgrzybki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn. Gdy mięso będzie miękkie przyprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z mąką. Wlać do sosu, chwilkę jeszcze podgotować.
5.Smacznego!
Porady
Czasami zostaje mi trochę farszu wtedy dodaję go do sosu. Rolady można podlać bulionem zamiast wody.
Komentarze