zawijaniec z kakao

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niezapomniany smak ciasta drożdżowego z kakao Delikatne i puszyste pyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn
    pół szklanki roztopionego masła ostudzonego
    5 dag drożdży
    szklanka mleka -ciepłe

    Masa kakaowa
    6 łyżek mleka
    8 łyżek kakao
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zawijaniec z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn z drożdży.( Rozkruszone drożdże przełożyć do 1/2 szklanki ciepłego mleka zmieszanego z łyżką mąki i łyżka cukru zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    4 żółtka utrzeć na białą masę z cukrem.Wyrośnięty rozczyn dodać do przesianej i ogrzanej mąki dodać utarte żółtka.Wyrabiać ciasto mieszając łyżką.Następnie dodać resztę ciepłego mleka,później stopniowo letnie rozpuszczone masło i wyrabiać ręką tak długo aż przestanie błyszczeć.Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Ciasto 2-krotnie ma podwoić swoją objętość..Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką.Podzielić na dwie części.I rozwałkować do kształtu formy.2 małe keksówki..Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masę kakaową i zwinąć w roladę i przełożyć do foremek.

    piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut lub do momentu suchego patyczka :)

Porady

Produkty takie jak jajka drożdże muszą mieć temp pokojową.Wyrobione ciasto stawiam NA kuchence i temp włączam na około 70.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować