Zawijaniec z jabłkami

4.5 (156 ocen)

  • 50 min

Jeśli lubicie ciasto drożdżowe to ten zawijaniec na pewno was zachwyci.

  • 50 min

Składniki:

  • mąka pszenna 500 g
    cukier 70 g
    mleko 2 % 1/2 szklanki
    kefir 2-3 łyżki
    olej rzepakowy 1/4 szklanki
    żółtka 3 sztuki
    drożdże 50 g
    laska wanilii 1/2

    nadzienie i posypka
    jabłka ok.3 -4 sztuki
    cynamon z cukrem
    białka 1 sztyka
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zawijaniec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sfieu7 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki, rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
    Mleko zagotować , dodać pół laski wanilii, przestudzić.
    Żółtka utrzeć z cukrem.
    Do przesianej mąki dodać rozczyn, utarte żółtka, letnie mleko ,kefir , olej i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia.
    Jabłka obrać i pokroić dość drobno .
    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części , rozwałkować prostokąt.
    Na brzegu ciasta rozłożyć warstwę jabłek i zwinąć z rulon.
    Resztę ciasta ponacinać na szerokość 2 cm.
  • image-23pde4a 2. Powoli zwijamy bułki lekko zaokrąglając ciasto.
    Potem łączymy końcówki, tworząc koło.
    Ja pomagałam sobie od spodu wykałaczką, aby ciasto w czasie rośnięcia nie rozchodziło.
    Bułki wykładamy na blaszki , odstawiamy do wyrośnięcia.
    Przed włożeniem do piekarnika pierścienie smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję cynamonem z cukrem.
    Pieczemy w 180 C około 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować