Zawijaniec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki, rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
Mleko zagotować , dodać pół laski wanilii, przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Do przesianej mąki dodać rozczyn, utarte żółtka, letnie mleko ,kefir , olej i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić dość drobno .
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części , rozwałkować prostokąt.
Na brzegu ciasta rozłożyć warstwę jabłek i zwinąć z rulon.
Resztę ciasta ponacinać na szerokość 2 cm.
2.Powoli zwijamy bułki lekko zaokrąglając ciasto.
Potem łączymy końcówki, tworząc koło.
Ja pomagałam sobie od spodu wykałaczką, aby ciasto w czasie rośnięcia nie rozchodziło.
Bułki wykładamy na blaszki , odstawiamy do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika pierścienie smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję cynamonem z cukrem.
Pieczemy w 180 C około 25-30 minut.
Komentarze