Drożdżowy zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w szklance letniego mleka, dodajemy do połowy mąki z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Mieszamy. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.Wlewamy resztę letniego mleka i roztopioną margarynę, 5 jajek ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy z pozostałą mąką do ciasta. Wyrabiamy parę minut na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość ( ja położyłam koło kaloryfera i wyrosło w ciągu 25 minut). Z ciasta formujemy dwa prostokątne placki, smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę. Wykładamy rolady do dwóch keksówek posmarowanych margaryną, rolady smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Piec 30 minut w temp. 160 stopni.
Komentarze