Drożdżowy Zawijaniec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny zawijaniec z nadzieniem

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    6 jajek
    10 dag margaryny
    7 dag drożdży
    szczypta soli
    5 łyżek cukru
    2 szklanki mleka
    cukier waniliowy
    powidło lub nutella

    Kruszonka na dwie rolady:
    4 łyżki margaryny
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Do kawy Desery Powidła

Drożdżowy zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w szklance letniego mleka, dodajemy do połowy mąki z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Mieszamy. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.Wlewamy resztę letniego mleka i roztopioną margarynę, 5 jajek ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy z pozostałą mąką do ciasta. Wyrabiamy parę minut na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość ( ja położyłam koło kaloryfera i wyrosło w ciągu 25 minut). Z ciasta formujemy dwa prostokątne placki, smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę. Wykładamy rolady do dwóch keksówek posmarowanych margaryną, rolady smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Piec 30 minut w temp. 160 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować