Zawijaniec drożdżowo-dyniowy z serem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo wilgotne ciasto. Dodatek dyni i sera utrzymuje długo świeżość ciasta. Słodki dodatek do porannej kawy lub herbaty. Łatwy w wykonaniu i bardzo tani.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 dag drożdży
    1 jajko
    1/3 szklanki cukru
    ½ szklanki smażonej dyni
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka masła
    1 łyżka śmietany
    Sól do smaku
    Tłuszcz do formy, białko do posmarowania ciasta, cukier puder do posypania.
    Masa serowa:
    1 kostka sera
    1/3 szklanki cukru pudru
    Szczypta soli
    1 łyżeczka masła
    1 jajko
    ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    1/3 szklanki rodzynek
    Kieliszek rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zawijaniec drożdżowo-dyniowy z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wszystkie składniki na masę serową zmiksować. Rodzynki namoczyć w rumie. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, zagnieść sprężyste ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt, rozsmarować ser, posypać rodzynkami, zwinąć ciasto w rulon i skręcić. Przełożyć do natłuszczonej formy(u mnie forma do babki), odstawić ponownie by ciasto podrosło. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować roztrzepanym białkiem. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

1. do sera można dodać kilka kropli olejku waniliowego 2. ciasto można oblać polewą czekoladową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować