Zawijaniec drożdżowy z serem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski,wlać ciepłe mleko. Wkruszyć drożdże i wsypać cukier.
Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie, dodać mąkę, sól, jajka
i roztopione masło. Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
2.W tym czasie przygotować ser.
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier
i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać.
3.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Podzielić na dwie części. Każdą część, rozwałkować na prostokąt.
Na tak przygotowane ciasto, wyłożyć ser. Rozsmarować, zostawiając wolne brzegi.
Na ser wyłożyć owoce. Ja dodałam nektarynki pokrojone w kostkę.
4.Ciasto zawinąć w roladę.
5.Gotowe rolady, przełożyć do keksówek, wysmarowanych margaryną
i posypanych bułką tartą.
Przygotować kruszonkę. Masło rozgnieść palcami z mąką i cukrem.
Ciasto na wierzchu, posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
6.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 45 minut.
Komentarze