Bułeczki z nadzieniem z czosnku niedźwiedziego i białego sera idealnie komponują się z daniami przyrządzonymi na grillu. Bułeczki świetnie smakują na zimno jak i po podgrzaniu na grillu.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
5 szklanek mąki pszennej typ 450
1 szklanka mleka
1 szklanka kefiru naturalnego
50 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
2 łyżki miękkiego masła
łyżka miodu ( u mnie leśny)
Do podsypania :
skrobia kukurydziana
Nadzienie:
duża garść czosnku niedźwiedziego
łyżka masła
sól i pieprz do smaku
300 g białego sera
Olej do smarowania ciasta
Do posmarowania bułeczek:
żółtko rozmącone z łyżką mleka
Zawijane pszenne bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dzieży robota wsypujemy sól, mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, miód, masło w temperaturze pokojowej i mleko. Końcówką hak wyrabiamy elastyczne ciasto.
2.Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrabiamy jeszcze dwukrotnie w odstępach 30 minutowych.
3.W tym czasie, gdy wyrasta ciasto kroimy czosnek niedźwiedzi. Czosnek krótko przesmażamy na maśle i doprawiamy do smaku.
4.Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki po 100 g i przesypujemy skrobią kukurydzianą. Dzięki skrobi bułeczki łatwo dają się wałkować na cienkie płaty.
5.Każdą bułeczkę jak najcieniej rozwałkowujemy na prostokątny płat, smarujemy olejem, składamy do środka. Na brzegu układamy czosnek niedźwiedzi i ser. Zawijamy formując roladkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Tak przygotowane bułeczki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180°C przez 25-30 minut - do lekkiego zrumienienia.
Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
Bułeczki same świetnie smakują jak również mogą być idealnym dodatkiem do dań z grilla.
Komentarze