Zawijane pszenne bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim i białym serem

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bułeczki z nadzieniem z czosnku niedźwiedziego i białego sera idealnie komponują się z daniami przyrządzonymi na grillu. Bułeczki świetnie smakują na zimno jak i po podgrzaniu na grillu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 szklanek mąki pszennej typ 450
    1 szklanka mleka
    1 szklanka kefiru naturalnego
    50 g świeżych drożdży
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki miękkiego masła
    łyżka miodu ( u mnie leśny)

    Do podsypania :
    skrobia kukurydziana

    Nadzienie:
    duża garść czosnku niedźwiedziego
    łyżka masła
    sól i pieprz do smaku
    300 g białego sera

    Olej do smarowania ciasta

    Do posmarowania bułeczek:
    żółtko rozmącone z łyżką mleka

    Do posypania:
    sezam
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Zawijane pszenne bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki 1. Do dzieży robota wsypujemy sól, mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, miód, masło w temperaturze pokojowej i mleko. Końcówką hak wyrabiamy elastyczne ciasto.
  • bułeczki 2. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Ciasto wyrabiamy jeszcze dwukrotnie w odstępach 30 minutowych.
  • bułeczki 3. W tym czasie, gdy wyrasta ciasto kroimy czosnek niedźwiedzi. Czosnek krótko przesmażamy na maśle i doprawiamy do smaku.
  • bułeczki 4. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki po 100 g i przesypujemy skrobią kukurydzianą. Dzięki skrobi bułeczki łatwo dają się wałkować na cienkie płaty.
  • bułeczki 5. Każdą bułeczkę jak najcieniej rozwałkowujemy na prostokątny płat, smarujemy olejem, składamy do środka. Na brzegu układamy czosnek niedźwiedzi i ser. Zawijamy formując roladkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • bułeczki 6. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180°C przez 25-30 minut - do lekkiego zrumienienia.
    Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
    Bułeczki same świetnie smakują jak również mogą być idealnym dodatkiem do dań z grilla.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Sery Czosnek niedźwiedzi Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować