Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki na ciasto. Końcówką hak wyrabiam ciasto.
2.Wyrobione ciasto, zdejmuję z haka, formuję kulę, przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia.
3.W misce mieszam pokruszony ser z jajkiem, czosnkiem , solą i pieprzem.
4.Z wyrośniętego ciasta wałkuję 12 placków o średnicy 15-16cm. Placki układam w głębokim talerzu, każdy placek smaruję obficie olejem.
5.Placki rozciągam dłońmi jak najcieniej. Najlepiej to robić na silikonowej lub szklanej stolnicy.
6.Na brzegu rozkładam nadzienie i zwijam tak jak roladę.
7.Zwijam ciasto, koniec podkładam pod spód i lekko rozpłaszczam.
Układam na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
8.Na tym zdjęciu chciałam pokazać jak cieniutko daje rozciągać się to ciasto.
9.Wyrośnięte bułeczki smaruję żółtkiem rozmąconym w mleku.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor, około 25-30 minut.
10.Bułeczki są smaczne ciepłe i zimne.
Porady
Takie drożdżówki można upiec ze słodkim nadzieniem.
Komentarze