Zapiekany ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotowujemy. Dodajemy
ryż i gotujemy ok. 15 minut
na małym ogniu. Zdejmujemy
i przykrywamy, aby ryż
wchłonął mleko. Odstawiamy
do wystygnięcia.
2.Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Odcedzamy. Jabłka
obieramy, usuwamy gniazda
nasienne i kroimy w 0,5-cm
księżyce. Skrapiamy sokiem
z cytryny. Żółtka oddzielamy
od białek. Białka ubijamy. Żółtka
ucieramy z cukrem i łyżeczką masła. Dodajemy cukier
waniliowy, cynamon, rodzynki,
ryż i pianę z białek. Mieszamy.
3.Naczynie żaroodporne
smarujemy resztą masła. Dno
wykładamy jabłkami i przykrywamy
masą. Wierzch dekorujemy
resztą jabłek i konfiturami.
Pieczemy ok. 45 minut
w temperaturze 180 °C.
Komentarze