Ryż z jabłkami i cynamonem doskonale sprawdzi się na jesienną porę. U mnie nie ma znaczenia czy podam je w formie obiadu czy deseru i tak szybko znika.
Składniki:
Składniki:
1 i 1/4 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
1 kg jabłek
2-3 łyżki masła
cukier waniliowy
cynamon
sól
Zapiekany ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na mleku i wodzie ze szczyptą soli. (Ryż będzie miał konsystencję lekko klejącego, bo taki bardziej mi smakuje). Naczynie żaroodporne wysmarować ok. 1 łyżką masła. Ułożyć połowę ugotowanego ryżu.
2.Kolejno połowę startych na tarce o grubych oczkach jabłek (1/2 kg). Każdą warstwę lekko docisnąć. Posypać cynamonem i cukrem.
3.Czynność powtórzyć, czyli rozłożyć drugą połowę ryżu, jabłek, posypać cynamonem i cukrem. Na wierzch dodać starte masło (ok. 2 łyżki). Zapiekać w piekarniku przez ok. 30 - 40 minut w temperaturze 180°C. Podawać na ciepło.
Komentarze