Zapiekany ryż z jabłkami

4.5 (200 ocen)

Ryż z jabłkami i cynamonem doskonale sprawdzi się na jesienną porę. U mnie nie ma znaczenia czy podam je w formie obiadu czy deseru i tak szybko znika.

Składniki:

  • Składniki:
    1 i 1/4 szklanki ryżu
    2 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    1 kg jabłek
    2-3 łyżki masła
    cukier waniliowy
    cynamon
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapiekany ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25ohacg 1. Ryż ugotować na mleku i wodzie ze szczyptą soli. (Ryż będzie miał konsystencję lekko klejącego, bo taki bardziej mi smakuje). Naczynie żaroodporne wysmarować ok. 1 łyżką masła. Ułożyć połowę ugotowanego ryżu.
  • image-0vq93x0 2. Kolejno połowę startych na tarce o grubych oczkach jabłek (1/2 kg). Każdą warstwę lekko docisnąć. Posypać cynamonem i cukrem.
  • image-0r3s03t 3. Czynność powtórzyć, czyli rozłożyć drugą połowę ryżu, jabłek, posypać cynamonem i cukrem. Na wierzch dodać starte masło (ok. 2 łyżki). Zapiekać w piekarniku przez ok. 30 - 40 minut w temperaturze 180°C. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować