Zapiekany dorsz z pesto z bobu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pesto z bobu moja rodzina bardzo polubiła. Zakupiłam duże ilości bobu i nie miałam pomysłu na niego. Za to miałam rybę i pomysł zrodził się sam. Lekki , zdrowy i pyszny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 płaty dorsza ze skórą nieduże
    5 gałązek koperku
    1 cebula
    sól, pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 cytryny
    przyprawa do ryb

    pesto z bobu
    500 g bobu
    2/3 szklanki koperku pokrojonego
    1 łyżka słonecznika prażonego
    1 łyżka startego parmezanu
    sól, pieprz
    1 ząbek czosnku
    1/4 szklanka oliwy z oliwek

    pozostałe:
    1 marchewka duża
    1 łyżka startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Pesto

Zapiekany dorsz z pesto z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dorsz w przyprawach 1. Płaty dorsza przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulkę, majeranek, sól, pieprz, sok z cytryny., koper pokrojony, przyprawę do ryb. Odkładam na noc do lodówki.

  • pesto z bobu 2. Bób gotuję aldente w osolonej wodzie 10 minut. Przelewam zimną wodą i obieram ze skórek. Przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję pokrojony koperek, słonecznik, oliwę, czosnek, parmezan i miksuje blenderem. Na końcu doprawiam solą, pieprzem.
    Marchew obieram i kroje w plastry gotuję razem z bobem.

  • dorsz przed pieczeniem 3. Płat ryby przekładam do wysmarowanej oliwą formy do zapiekania. Smaruję połową pesto, układam połowę plastrów marchewki, na to drugi płat ryby, pesto, marchewka. Wstawiam do piekarnika temp 190 stopni na 40 minut. Przekrywam folią aluminiową. Wyjmuję posypuję serem pięć minut przed wyjęciem z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Dorsz Marchewka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Dorsz zapiekany z warzywami

To może cię zainteresować