PESTO Z BOBU

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Trwa sezon na bób, więc trzeba korzystać ile się da. Dziś u mnie pesto z bobu z dodatkiem bazylii oraz orzechów nerkowca. Doskonale smakuje na ciepło, np. z makaronem lub na zimno w formie pasty, np. do kanapek lub grzanek. Prosty i szybki przepis, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut, a smakuje znakomicie. Musicie koniecznie go wypróbować!

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 400 g bobu
    1-2 ząbki czosnku
    15 listków bazylii
    50 g orzechów nerkowca
    50 g sera parmezan
    7-8 łyżek oleju rzepakowego
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Pasty

Pesto z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
  • 2. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce. Listki bazylii myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Do misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, orzechy nerkowca, starty parmezan oraz wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Pesto przekładamy do szklanego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Bób Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować