ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI

4.5 (146 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna i sycąca zapiekanka ziemniaczana.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków,
    2 kiełbasy śląskie,
    po 1/2 średniej wielkości papryki - żółtej, zielonej i czerwonej,
    50 dag pieczarek,
    średniej wielkości ogórek kiszony,
    500 g sosu do spaghetti,
    pieprz chili cayenne,
    sól,
    zioła prowansalskie,
    4 plastry sera żółtego.
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry.
    Na łyżce oleju podsmażam kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiedy lekko się zarumieni dodaję pokrojone w większą kostkę warzywa - pieczarki i paprykę oraz odrobinę soli. Podsmażam do momentu wyparowania wody z pieczarek, dodaję ogórka pokrojonego w małą kosteczkę, smażę jeszcze przez chwilę.
    Do podsmażonej kiełbasy z warzywami wlewam sos, dodaję zioła prowansalskie i odrobinę pieprzu chili cayenne, gotuję przez 3-4 minuty na małym ogniu.
    W naczyniu żaroodpornym układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, plaster sera w kawałkach, 1/2 sosu, pozostałe ziemniaki, kolejny plaster sera i sos. Całość posypuję pozostałym serem startym na tarce o dużych oczkach.
    Zapiekam pod przykryciem około 20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować