6 dużych ziemniaków,
2 kiełbasy śląskie,
po 1/2 średniej wielkości papryki - żółtej, zielonej i czerwonej,
50 dag pieczarek,
średniej wielkości ogórek kiszony,
500 g sosu do spaghetti,
pieprz chili cayenne,
sól,
zioła prowansalskie,
4 plastry sera żółtego.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry.
Na łyżce oleju podsmażam kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiedy lekko się zarumieni dodaję pokrojone w większą kostkę warzywa - pieczarki i paprykę oraz odrobinę soli. Podsmażam do momentu wyparowania wody z pieczarek, dodaję ogórka pokrojonego w małą kosteczkę, smażę jeszcze przez chwilę.
Do podsmażonej kiełbasy z warzywami wlewam sos, dodaję zioła prowansalskie i odrobinę pieprzu chili cayenne, gotuję przez 3-4 minuty na małym ogniu.
W naczyniu żaroodpornym układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, plaster sera w kawałkach, 1/2 sosu, pozostałe ziemniaki, kolejny plaster sera i sos. Całość posypuję pozostałym serem startym na tarce o dużych oczkach.
Zapiekam pod przykryciem około 20 minut w 180 stopniach.
Komentarze