Pożywna, prosta w wykonaniu, a zarazem oszczędna zapiekanka z gotowanych ziemniaków z dodatkiem charakternego chrzanu oraz prażonych ziaren słonecznika, które nadają potrawie lekko orzechowego aromatu.
20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
900 g obranych, gotowanych ziemniaków
100 g obranej czerwonej cebuli
3 łyżeczki chrzanu konserwowego (ze słoika)
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
2 łyżki kaszy manny (nie błyskawicznej)
2 jajka
300 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka majeranku suszonego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Zapiekanka ziemniaczana z chrzanem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt i chrzan przełożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, wbić jajka, wlać oliwę/olej oraz sos sojowy, wsypać kaszę, suszone zioła, paprykę w proszku i gałkę muszkatołową. Ww. składniki wymieszać i pozostawić na 15 min.
2.Po tym czasie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki i wsypać ziarna słonecznika. Składniki ponownie wymieszać. Całość doprawić przyprawami do smaku i przełożyć do formy do zapiekania.
Piec bez przykrycia 40 min (temp. 40°C).
Komentarze