Zapiekanka ziemniaczana z chrzanem i prażonym słonecznikiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pożywna, prosta w wykonaniu, a zarazem oszczędna zapiekanka z gotowanych ziemniaków z dodatkiem charakternego chrzanu oraz prażonych ziaren słonecznika, które nadają potrawie lekko orzechowego aromatu.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g obranych, gotowanych ziemniaków
    100 g obranej czerwonej cebuli
    3 łyżeczki chrzanu konserwowego (ze słoika)
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 łyżki kaszy manny (nie błyskawicznej)
    2 jajka
    300 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
    1 łyżka oliwy lub oleju
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z chrzanem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z chrzanem i prażonym słonecznikiem 1. Jogurt i chrzan przełożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, wbić jajka, wlać oliwę/olej oraz sos sojowy, wsypać kaszę, suszone zioła, paprykę w proszku i gałkę muszkatołową. Ww. składniki wymieszać i pozostawić na 15 min.
  • Zapiekanka ziemniaczana z chrzanem i prażonym słonecznikiem 2. Po tym czasie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki i wsypać ziarna słonecznika. Składniki ponownie wymieszać. Całość doprawić przyprawami do smaku i przełożyć do formy do zapiekania.
    Piec bez przykrycia 40 min (temp. 40°C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować