Krem ziemniaczany z chrzanem i prażonym słonecznikiem

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatna i kremowa, a jednocześnie charakterna i zdecydowana w smaku ziemniaczana zupa krem. Chrzan, prażony słonecznik oraz aromatyczne przyprawy i zioła – to cały sekret tej prostej w wykonaniu i obłędnie smacznej potrawy.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g obranych surowych ziemniaków
    80 g pora
    40 g obranego świeżego korzenia chrzanu
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    1 łyżka masła
    2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
    ½ szklanki mleka
    5 szklanek bulionu warzywnego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka estragonu suszonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Krem ziemniaczany z chrzanem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem ziemniaczany z chrzanem i prażonym słonecznikiem 1. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekanego pora i drobno pokrojony chrzan, wsypać tymianek, estragon i paprykę w proszku. Składniki smażyć ok. 5 min, mieszając.
  • Krem ziemniaczany z chrzanem i prażonym słonecznikiem 2. Następnie dołożyć pokrojone na małe cząstki ziemniaki i jeszcze chwilę podgrzewać. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 20 min.
    Do zawartości garnka wsypać ziarna słonecznika, dołożyć jogurt, wlać mleko – składniki zblendować.
    Na końcu zupę doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem potrawę podgrzać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować