Delikatna i kremowa, a jednocześnie charakterna i zdecydowana w smaku ziemniaczana zupa krem. Chrzan, prażony słonecznik oraz aromatyczne przyprawy i zioła – to cały sekret tej prostej w wykonaniu i obłędnie smacznej potrawy.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
800 g obranych surowych ziemniaków
80 g pora
40 g obranego świeżego korzenia chrzanu
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
1 łyżka masła
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
½ szklanki mleka
5 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka estragonu suszonego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Krem ziemniaczany z chrzanem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać posiekanego pora i drobno pokrojony chrzan, wsypać tymianek, estragon i paprykę w proszku. Składniki smażyć ok. 5 min, mieszając.
2.Następnie dołożyć pokrojone na małe cząstki ziemniaki i jeszcze chwilę podgrzewać. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 20 min.
Do zawartości garnka wsypać ziarna słonecznika, dołożyć jogurt, wlać mleko – składniki zblendować.
Na końcu zupę doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem potrawę podgrzać.
Komentarze