8-9 ziemniaków
kilka plastrów salami lub boczku
100g sera typu feta
50g sera pleśniowego
50g żółtego sera (np. gouda )
100ml śmietany 30%
1 jajko
ulubione zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
sól, pieprz
Zapiekanka ziemniaczana "trzy sery" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, opłukać i przekroić na pół. Zalać wrzatkiem, posolić i gotować 10 min. Przestudzić
2.W misce rozruszyć ser feta (lub rozgnieść widelcem), dodać śmietanę, jajko i całość wymieszać na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem, dodać oregano i bazylię.
3.Salami lub boczek pokroić w paski. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty ser, ser pleśniowy pokroić w małe plasterki, przestudzone ziemniaki w pół centymetrowe plastry.
4.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć warstwę z ziemniaków, na tym położyć kilka pasków salami/boczku i polać sosem śmietanowo-serowym. Ułozyć kolejną warstwę ziemniaków, salami i obficie polać sosem tak aby każdy plaster ziemniaka był nim pokryty. Posypać startym żóltym serem, paskami salami i ułożyć kawałki sera plasniowego. Posypać oregano
5.Zapiekać w piekarniku 30-40 min w temparaturze 180 stopni. Podawać z ulubioną sałatką.
Komentarze