Zapiekanka ziemniaczana z porem i trzy sery

0 (0 ocen)

Uwielbiam gotowanie bez przepisu,bez wcześniejszego planowania...Kolejny raz utwierdziłam się w przekonaniu,że powstają wtedy znakomite dania.

Składniki:

  • 12 średnich ziemniaków
    Farsz mięsny:
    450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    3 łyżki sosu Worcestershire
    1 ząbek czosnku
    1 szalotka
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka czubricy czerwonej
    1/2 łyżeczki tymianku
    szczypta papryki chili
    pieprz
    sól
    Farsz porowy:
    1 duży por
    1/2 puszki groszku konserwowego
    1 pęczek szczypiorku
    pieprz biały
    sól
    Sos:
    200 g śmietany 18%
    100 ml mleka
    2 łyżki sera pleśniowego blue
    3 łyżki sera żółtego emmentaler
    50 g serka topionego gouda
    2 szczypty gałki muszkatołowej
    pieprz kolorowy
    sól
    Dodatkowo:
    100 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z porem i trzy sery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy,zalewamy wodą,dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości.Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.Na rozgrzana oliwę wrzucamy rozgnieciony czosnek.Chwilę podsmażamy,dodajemy mięso i mieszamy.Następnie dodajemy wszystkie przyprawy,mieszamy i przekładamy do miski.Na tej samej patelni rozgrzewamy masło.Wrzucamy pokrojony drobno por i szalotkę.Mieszając podsmażamy około 2-3 minut,aż por zmięknie.Dodajemy groszek i przyprawiamy solą i pieprzem.Gotowy farsz dodajemy do farszu mięsnego,mieszamy.Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.
  • Zapiekanka 2. Sos:
    Do rondelka wlewamy mleko,dodajemy śmietanę i wszystkie sery.Doprowadzamy do wrzenia i mieszając gotujemy na małym ogniu około 2-3 minut.Sos wyraźnie zacznie gęstnieć.W międzyczasie dodajemy przyprawy.Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
    Ziemniaki kroimy na plasterki.Na dno naczyń żaroodpornych wlewamy łyżkę sosu i rozprowadzamy go po dnie.Układamy warstwę ziemniaków.Na ziemniaki układamy grubą warstwę farszu.Przykrywamy plasterkami ziemniaków,polewamy resztą sosu.Pozostałą część farszu wykładamy na wierzch zapiekanki,posypujemy startym serem i oprószamy papryką chili.Pieczemy w temperaturze 180'C około 30 minut.
    Ja użyłam czterem małych naczyń żaroodpornych do przygotowania zapiekanki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować