Zapiekanka ziemniaczana z porem i trzy sery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy,zalewamy wodą,dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości.Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.Na rozgrzana oliwę wrzucamy rozgnieciony czosnek.Chwilę podsmażamy,dodajemy mięso i mieszamy.Następnie dodajemy wszystkie przyprawy,mieszamy i przekładamy do miski.Na tej samej patelni rozgrzewamy masło.Wrzucamy pokrojony drobno por i szalotkę.Mieszając podsmażamy około 2-3 minut,aż por zmięknie.Dodajemy groszek i przyprawiamy solą i pieprzem.Gotowy farsz dodajemy do farszu mięsnego,mieszamy.Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.
2.Sos:
Do rondelka wlewamy mleko,dodajemy śmietanę i wszystkie sery.Doprowadzamy do wrzenia i mieszając gotujemy na małym ogniu około 2-3 minut.Sos wyraźnie zacznie gęstnieć.W międzyczasie dodajemy przyprawy.Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Ziemniaki kroimy na plasterki.Na dno naczyń żaroodpornych wlewamy łyżkę sosu i rozprowadzamy go po dnie.Układamy warstwę ziemniaków.Na ziemniaki układamy grubą warstwę farszu.Przykrywamy plasterkami ziemniaków,polewamy resztą sosu.Pozostałą część farszu wykładamy na wierzch zapiekanki,posypujemy startym serem i oprószamy papryką chili.Pieczemy w temperaturze 180'C około 30 minut.
Ja użyłam czterem małych naczyń żaroodpornych do przygotowania zapiekanki.
Komentarze