zapiekanka z kabaczka i mięsa mielonego

4.48 (158 ocen)

  • 45 min

Sycąca zapiekanka otwierająca u mnie sezon kabaczkowy:)

  • 45 min

Składniki:

  • na 3-4porcje:
    pół dużego kabaczka
    500 g mięsa mielonego
    mała papryka
    natka pietruszki
    jedna starta marchewka
    mała cebula
    kilka łyżek kukurydzy z puszki
    kilka łyżek keczupu i kilka łyżek przecieru pomidorowego (do smaku)
    paczka ugotowanego ryżu (opcjonalnie)
    kilka dużych pieczarek (opcjonalnie)
    starty ser
    sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka i ostra papryka w proszku, granulowany czosnek
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kabaczka i mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczka obieramy, wydrążamy środek i kroimy na plasterki. Podgotowujemy lub gotujemy do miękkości. Mięso smażymy wraz z pokrojoną drobno cebulą , papryką i startą na dużych oczkach marchewkach. Jeśli używamy pieczarek, należy drobno je pokroić, przesmażyć i wrzucić do mięsa. Pod koniec smażenia dodajemy kukurydzę i ugotowany ryż (jeśli używamy). Przyprawiamy do smaku, dodajemy keczup i koncentrat, chwilkę podgrzewamy.Dorzucamy posiekana natkę pietruszki. W naczyniu do zapiekanki układamy warstwami kabaczka, mięso z dodatkami, starty ser (u mnie wyszły 3 warstwy). Zapiekamy około 15 minut (w zależności jak miękkie były nasze kabaczki) w 180 stopniach

Porady

Taką zapiekankę możemy też przyrządzić z cukinii czy bakłażana.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować