Zapiekanka z maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Boczek pokroić w grubą kostkę, wrzucić do rondla, wytopić i dodać do niego odsączoną kapustę. Zalać gorącym bulionem i dusić na małym ogniu mieszając, około 30 minut. Ogórki obrać, pokroić w kostkę, dodać do kapusty, a następnie wszystko zaprawić koncentratem pomidorowym. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę, cukier i dusić jeszcze 20 minut. Maślaki oczyścić, umyć, obrać i wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody, gotować kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i pokroić w paski. Na patelni stopić 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną cebulę, usmażyć na złoty kolor. Dodać grzyby, przyprawić solą i pieprzem, zamieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć połowę kapusty, na niej ułożyć grzyby i przykryć resztą kapusty. Wierzch polać stopionym masłem, posypać bułką tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 20 minut. Przed podaniem udekorować oliwkami i plasterkami cytryny, posypać natką pietruszki.
Porady
Grzyby świeże przygotowuje się w następujący sposób : najpierw należy odciąć kapelusze, następnie oskrobać trzony, po czym ściąć ich dolną część. Opłukać kilkakrotnie.
Komentarze