Zapiekanka z maślaków

0 (0 ocen)

  • 40 min

składniki na 4 porcje

  • 40 min

Składniki:

  • 50 dkg drobnych maślaków, 70 dkg kapusty, 10 dkg boczku, 2 cebule, 125 ml bulionu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, ostra papryka, posiekana natka pietruszki, 10 zielonych oliwek, kilka plasterków cytryny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Boczek pokroić w grubą kostkę, wrzucić do rondla, wytopić i dodać do niego odsączoną kapustę. Zalać gorącym bulionem i dusić na małym ogniu mieszając, około 30 minut. Ogórki obrać, pokroić w kostkę, dodać do kapusty, a następnie wszystko zaprawić koncentratem pomidorowym. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę, cukier i dusić jeszcze 20 minut. Maślaki oczyścić, umyć, obrać i wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody, gotować kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i pokroić w paski. Na patelni stopić 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną cebulę, usmażyć na złoty kolor. Dodać grzyby, przyprawić solą i pieprzem, zamieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć połowę kapusty, na niej ułożyć grzyby i przykryć resztą kapusty. Wierzch polać stopionym masłem, posypać bułką tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 20 minut. Przed podaniem udekorować oliwkami i plasterkami cytryny, posypać natką pietruszki.

Porady

Grzyby świeże przygotowuje się w następujący sposób : najpierw należy odciąć kapelusze, następnie oskrobać trzony, po czym ściąć ich dolną część. Opłukać kilkakrotnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować