Zupa z maślaków

  • wyświetlono: 329 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W zasadzie z maślaków pierwszy raz robiliśmy taką zupę. Jednak ze świeżych grzybów jest najlepsza. Polecamy, palce lizać.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

500 g maślaków (grzyby)
1 cebula
1 marchew
1 kawałek selera korzeniowego
1 pełna łyżka mąki
50 ml mleka
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
1 łyżeczka suszonego lubczyku
natka pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa z maślaków

  • Zupa z maślaków1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski.
    Marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę kroimy w piórka.
    Masło roztapiamy, wrzucamy warzywa i grzyby do garnka, lekko oprószamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 30, zalewamy 1 l wrzącej wody.
    Mąkę rozrabiamy z mlekiem, dodajemy do całości, wrzucamy kaszę, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kwadrans (co jakiś czas mieszamy).
    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liść lubczyku.
    Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy i dokładnie łączymy z zupą.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzybymaślakizupa ze świeżych grzybów

Komentarze

Podobne przepisy

Prosta pomidorowa z ryżem

Dodane przez: evita0007

Prosta zupa pomidorowa z ryżem

Ulubiona zupa mojej córki ale na...

Zupa grzybowa z ziemniakami

Dodane przez: Futka

Zupa grzybowa z ziemniakami

Propozycja na aromatyczną, smakowitą...

Pikantna zupa krem z dyni

Dodane przez: aleksandra.główka

Pikantna zupa krem z dyni

Wspaniała zupa krem z dyni na ostro....

Zupa kalafiorowa z makaronem

Dodane przez: rena123

Zupa kalafiorowa z makaronem

Pyszna, szybka zupa na rosole.

Zupa z ciecierzycy

Dodane przez: Stare Gary

Zupa z ciecierzycy

Przepyszna, dosyć gęsta i średnio...

Zupa serowa z pulpecikami

Dodane przez: Skotka

Zupa serowa z pulpecikami

Pyszna zupa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE