Zupa z maślaków zabielana

4.47 (178 ocen)

  • 30 min

Mam duzo mrożonych grzybów i zimą je wykorzystuję do różnych potraw .Zupa z maślaków jest pyszna.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mrożonych maślaków
    1 duża marchewka
    1/4 selera
    1 mała cebula
    2 łyżki masła
    2 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżka mąki
    1/3 szklanki śmietanki słodkiej 18 %
    natka pietruszki
    sól
    pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

4.47 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z maślaków zabielana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać warzywa ,umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Do garnka włożyć masło i przesmażyć na nim starte warzywa wraz z pokrojoną w kostkę cebulką.
    Po chwili dodać rozmrożone maślaki i chwile razem smażyć. Oprószyć mąką.
    Następnie zalać 2 l wrzątku i dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować około 15 minut.
    Na końcu wlać śmietankę i pokrojoną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślak Masło Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować