ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁAZANKI,KURCZAKIEM I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jeśli w zapiekance wolicie wieprzowine czy wolowinę nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć takie właśnie mięsko. U nas taka porcja okazała się za duża na jedno " posiedzenie ", ale odgrzana kolejnego też wyśmienicie smakuje. Mam nadzieję, że Was skutecznie zachęciłam,zapraszam :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki makaronu łazanki ( waga suchego waga)
    280 g piersi z kurczaka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    300 g cukinii
    1 marchewka
    2 łodygi selera naciowego
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    50 ml zalewy z ogórków konserwowych
    300 ml wody
    85 g sera żółtego
    100 g mozzarelli- 1 kulka
    10 pomidorków koktajlowych
    sól, pieprz
    przyprawa do kurczaka,oregano suszone
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Łazanki

Zapiekanka z makaronem łazanki,kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al'dente. Ostudzić.
    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do miseczki, posypać przyprawą do kurczaka i oregano. Wymieszać i odłożyć na 15 minut. Następnie na dwóch łyżkach oleju obsmażyć mięso z każdej strony, zdjąć z patelni.
  • 2. Na patelnię wlać pozostały olej. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek. Marchewkę i seler pokroić a małą kostkę i dodać na patelnię. Po około3 minutach dodać cukinię. Ja użyłam pokrojonej mrożonej cukinii ( jeśli używacie świeżą pokroić w średnią kostkę i dodać 2 łyżki wody). Gdy warzywa będą na wpół miękkie i większość płynów odparuje, wlać 250 ml wody ( najlepiej tej w której gotował się makaron).
  • 3. Gdy większość wody odparuje, warzywa będą miękkie. Dodać kurczaka i dusić do całkowitego odparowania płynu. W małej miseczce lub szklance wymieszać zalewę ogórkową, rsztę wody ( 50 ml) i koncentrat. Wlać na patelnię. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, zagotować całość. Po 2 minutach zdjąć z ognia, przestudzić.
  • 4. Naczynie do zapiekania wysmarować kroplą oleju. Wyłożyć połowę makaronu, lekko wyrównać. Nałożyć połowę sosu z patelni. Ułożyć połówki pomidorków. Posypać połową startego sera. Mozzarellę pokroić na plastry. Połowę rozłożyć. Następnie ułożyć resztę makaronu. Pozostałe składniki również ułożyć warstwo. Piec w 180 st około 30 st. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mozzarella Pomidorki koktajlowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować