Zapiekanka z łazankami, pieczarkami i kapustą

4.49 (158 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Może spodoba się Wam mój pomysł na łazanki - upiekłam je z pieczarkami, kapustą kiszoną i masą serową. Całość ładnie się trzyma, a zapiekankę można podać w zgrabnych kawałkach.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    250 g. makaronu typu łazanki
    400 g. pieczarek
    300 g. kapusty kiszonej
    tarta mozzarella
    2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka lub słodkiej śmietany
    sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    masło do posmarowania formy
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Łazanki

Zapiekanka z łazankami, pieczarkami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Umyte i osuszone pieczarki kroję w cienkie plasterki i na odrobinie oleju, ze szczyptą soli smażę do odparowania wody. Zdejmuję je z patelni i przekładam do miski. Na tej samej patelni umieszczam posiekaną kapustę, dolewam troszkę oleju i wody - duszę po przykryciem ok. 10 minut. Dodaję sos sojowy, doprawiam kapustę do smaku i duszę jeszcze kilka minut, a następnie przekładam do pieczarek. Makaron gotuję prawie do miękkości, dokładnie odcedzam i przekładam do miski. Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam do smaku. Naczynie do zapiekania smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Wykładam masę, lekko ją ugniatając. Jajko rozbełtuję z mlekiem, dodaję ser, trochę soli i pieprzu - mieszam by wszystko się połączyło, po czym wylewam na makaron z pieczarkami i kapustą. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na ok. godzinę. Podaję na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować