Zapiekanka smakowała nam o wiele lepiej niż już nudne zwykłe łazanki :)
Jeśli został wam bigos lub macie go nadmiar w zamrażalce którego nie ma kto zjeść bądź znudziły wam się łazanki to polecam tą zapiekankę ;)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2-3 osoby
około 250 gr kolorowego makaronu świderki
około 300 gr zamrożonego bądź świeżego bigosu
Sos:
1/2 zeszklonej cebuli
kilka plastrów boczku
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej kwaśne i wyraziste )
6-7 łyżek śmietanki słodkiej 30 %
sól, pieprz do smaku
Masa jajeczna:
1 spore jajko
1/2 kubeczka słodkiej śmietanki
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
mała garstka sera startego na wierzch
Bigosowa zapiekanka z kolorowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zamrożony b bigos wyjmujemy wcześniej i powoli rozmrażamy na najmniejszym ogniu na patelni. Jeśli mamy świeży to odkładamy sobie tylko potrzebną ilość.
2. Cebulkę wraz z boczkiem smażymy na osobnej patelni lub rondelku. Następnie dodajemy koncentrat i po chwili śmietankę słodką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Była bym zapomniała dodajemy także 1/2 łyżeczki słodkiej papryki :) Całość mieszamy do połączenia się. Jeśli sosik jest zbyt gęsty to dolewamy jeszcze 2-3 łyżki śmietanki. Jeśli zaś w smaku jest za słaby dodajemy 1-2 łyżeczkę koncentratu ( wszystko zależy od naszych smaków i też smaku bigosu )
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
4. Jajko roztrzepujemy ze śmietanką oraz papryka słodką, solą i pieprzem.
5. Formę do zapiekania smarujemy oliwą.
6. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z bigosem i wykładamy od razu do foremki tak aby nie tworzył on zbyt grubej warstwy.
Wierzch smarujemy sosem, a następnie całość zalewamy masa jajeczną. Na sam koniec ścieramy na wierzch trochę sera.
Pieczemy w piekarniku na 180-190 stop przez około 30 minut do zrumienienia wierzchu.
Komentarze