Bigosowa Zapiekanka Z Kolorowym Makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka smakowała nam o wiele lepiej niż już nudne zwykłe łazanki :)
Jeśli został wam bigos lub macie go nadmiar w zamrażalce którego nie ma kto zjeść bądź znudziły wam się łazanki to polecam tą zapiekankę ;)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2-3 osoby

    około 250 gr kolorowego makaronu świderki
    około 300 gr zamrożonego bądź świeżego bigosu
    Sos:
    1/2 zeszklonej cebuli
    kilka plastrów boczku
    2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej kwaśne i wyraziste )
    6-7 łyżek śmietanki słodkiej 30 %
    sól, pieprz do smaku
    Masa jajeczna:
    1 spore jajko
    1/2 kubeczka słodkiej śmietanki
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    sól, pieprz
    mała garstka sera startego na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Łazanki Bigos

Bigosowa zapiekanka z kolorowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zamrożony b bigos wyjmujemy wcześniej i powoli rozmrażamy na najmniejszym ogniu na patelni. Jeśli mamy świeży to odkładamy sobie tylko potrzebną ilość.
    2. Cebulkę wraz z boczkiem smażymy na osobnej patelni lub rondelku. Następnie dodajemy koncentrat i po chwili śmietankę słodką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Była bym zapomniała dodajemy także 1/2 łyżeczki słodkiej papryki :) Całość mieszamy do połączenia się. Jeśli sosik jest zbyt gęsty to dolewamy jeszcze 2-3 łyżki śmietanki. Jeśli zaś w smaku jest za słaby dodajemy 1-2 łyżeczkę koncentratu ( wszystko zależy od naszych smaków i też smaku bigosu )
    3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    4. Jajko roztrzepujemy ze śmietanką oraz papryka słodką, solą i pieprzem.
    5. Formę do zapiekania smarujemy oliwą.
    6. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z bigosem i wykładamy od razu do foremki tak aby nie tworzył on zbyt grubej warstwy.
    Wierzch smarujemy sosem, a następnie całość zalewamy masa jajeczną. Na sam koniec ścieramy na wierzch trochę sera.
    Pieczemy w piekarniku na 180-190 stop przez około 30 minut do zrumienienia wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Sery Kiełbasa Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować