Zapiekanka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut, aby puściła soki.
Ziemniaki obieramy i obgotowujemy przez 10-12 minut. Studzimy i kroimy na cienkie plastry.
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni. Cebule kroimy w plastry.
Tak przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian (ziemniaki, cukinia,cebula i pieczarki) Całość zalewamy sosem zrobionym z wymieszanej śmietany z mlekiem oraz roztrzepanym jajkiem. Sos doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po tym czasie posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.
Komentarze