Zapiekanki to coś co uwielbiam. Ta jest pyszna i prosta w przyrządzeniu.
60 min
Składniki:
- 300 g makaronu kokardki
- 1 pierś z kurczaka (podwójna)
- 1 średniej wielkości brokuł
- 1 cebula średniej wielkości
- 300 g utartego sera radamer
- 400 ml śmietanki 30 %
- 1 żółtko jajka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, jarzynka, przyprawa do kurczaka
Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł myjemy, rozrywamy na małe różyczki, gotujemy przez 5 minut na parze (lub w wodzie jeśli nie mamy garnka do gotowania na parze)
2.Pierś z kurczaka myjemy, oprószamy jarzynką i przyprawą do kurczaka. Smażymy po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Następnie usmażoną pierś kroimy na plastry.
3.Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w plasterki. Posypujemy solą.
4.Makaron gotujemy al dente u osolonej wodzie, odcedzany, płuczemy w zimnej wodzie
5.Śmietankę dokładnie mieszamy z żółtkiem oraz przyprawami. Dodajemy trochę utartego sera (resztę zostawiamy do posypania na wierzchu).
6.Do naczynia żaroodpornego układamy wszystkie składniki tak, aby było rozłożone równomiernie. Następnie polewamy śmietanką z jajkiem. Na wierzchu posypujemy utartym serem.
7.Pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.
Porady
Dla bardziej wyrazistego smaku, do śmietanki można też dodać bulion.
Komentarze