Zapiekanka schabowa

5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Skończyłam szkołę gastronomiczną. Jestem mamą 1,5-rocznej córeczki i gotuję codziennie dla całej rodziny. Zapiekankę wymyśliłam sama.

Składniki:

  • ● 5 kotletów schabowych
    ● 15 dag pieczarek
    ● 2 średnie cebule
    ● 15 dag warzyw: marchew, por, seler, pietruszka (bez kapusty)
    ● 5 łyżek majonezu
    ● 15 dag sera żółtego w kawałku
    ● sól
    ● pieprz
    ● inne ulubione przyprawy do smaku
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Zapiekanki

Zapiekanka schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka schabowa 1. Umyte i osuszone kotlety
    rozbijamy na cienkie bitki,
    oprószamy z obu stron solą i pieprzem, doprawiamy do
    smaku według uznania.
  • 2. Warzywa i pieczarki obieramy,
    myjemy i kroimy w plasterki
    lub ścieramy na tarce
    o dużych oczkach.
  • 3. Blachę wykładamy folią aluminiową
    i układamy na niej
    kotlety. Na mięso wykładamy
    warzywa i grzyby.
  • 4. Ser żółty ścieramy na tarce
    o dużych oczkach, mieszamy
    z majonezem i otrzymanym
    sosem zalewamy mięso z warzywami.
    Blachę szczelnie
    przykrywamy folią aluminiową
    i wstawiamy do piekarnika
    rozgrzanego do temp. 180 °C.
    Pieczemy ok. godziny. Podajemy
    z ziemniakami puree
    i dowolną surówką.

Porady

● Przed rozbiciem kotlety dobrze jest oczyścić z błon, wtedy mięso będzie kruche. ● Do majonezu ze startym serem można dodać 2-3 łyżki drobniutko posiekanej gotowanej szynki. ● Zapiekankę z powodzeniem można upiec w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować