Zapiekanka przekladaniec świąteczny

4.5 (178 ocen)

  • 1 min

Mówi się że przez żołądek do serca... Tak też było w moim przypadku... a teraz jesteśmy małżeństwem. Od tamtej pory w naszym domu ta potrawa zawsze gości co rok na rocznicę ślubu.

  • 1 min

Składniki:

  • 1 i pół kg filetu z kurczaka
    olej
    80 dag pieczarek
    2 cebule
    30 dag sera żółtego
    masło
    1 kg mięsa mielonego
    jajo
    1 bułka namoczona w mleku
    szkl śmietany 18%
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka przekladaniec świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy, nacieramy olejem, solą, pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę siekamy, jedną szklimy na maśle z pieczarkami i po odparowaniu z nich wody układamy na piersiach kurczaka. Na tą warstwę kładziemy starty ser żółty. Do mięsa mielonego dodajemy drugą zeszkloną cebulę, jajo i odciśniętą z mleka bułkę. Solimy, pieprzymy i mieszamy. Mięso kładziemy na poprzednie warstwy, zalewamy przyprawioną śmietaną (sól, pieprz). Pieczemy godz. w 180 stopniach C.

Porady

Przekładaniec jest pyszny na gorąco jako danie główne ale równie dobrze smakuje na zimno jako wędlina na kanapkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować