Zapiekanka gratin z jesiennych warzyw

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób

Pyszne kolorowe jesienne warzywa zapieczone w sosie śmietanowym i serem. Wspaniały dodatek do dań lub jako samodzielne danie. 

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ziemniaki 2 duże około 200 gramów
    Marchewka 2 duże 150 gramów
    Cukinia 1 średnia 200 gramów
    Ugotowane buraki 3 średnia 300 gramów
    Dynia 250 gramów
    Słodka śmietanka 30 % 300 ml
    2 jajka
    żółty ser 100-150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka gratin z jesiennych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę, buraki oraz dynię kroimy na cienkie plasterki Można zetrzeć na mandolinie do szatkowania kapusty.
    Cukinię kroimy w nieco grubsze plastry.
  • Zapiekanka Gratin z jesiennych warzyw 2. Foremkę keksówkę o wymiarach około 25/12 cm smarujemy dokładnie masłem i układamy warzywa warstwami.
    Na dnie układamy pierwszą warstwę buraków.
    Kolejna warstwa to marchewka i dynia.
    Następna to cukinia i ostatnia warstwa z ziemniaków.
    Każdą warstwę oprószamy solą i pieprzem.
    Śmietankę mieszamy na jednolitą masę z jajkami i zalewamy równomiernie warzywa.
  • 3. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 1 godzinę.
    Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy przykrycie i posypujemy obficie tartym żółtym serem.
    Pieczemy kolejne 15-20 minut aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.
    Aby zapiekanka się lepiej kroiła odstawiamy na 30 minut przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Ziemniaki Cukinia Dynia Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować