Zapiekanka gratin z jesiennych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchewkę, buraki oraz dynię kroimy na cienkie plasterki Można zetrzeć na mandolinie do szatkowania kapusty.
Cukinię kroimy w nieco grubsze plastry.
2.Foremkę keksówkę o wymiarach około 25/12 cm smarujemy dokładnie masłem i układamy warzywa warstwami.
Na dnie układamy pierwszą warstwę buraków.
Kolejna warstwa to marchewka i dynia.
Następna to cukinia i ostatnia warstwa z ziemniaków.
Każdą warstwę oprószamy solą i pieprzem.
Śmietankę mieszamy na jednolitą masę z jajkami i zalewamy równomiernie warzywa.
3.Przykrywamy szczelnie folią aluminiową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 1 godzinę.
Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy przykrycie i posypujemy obficie tartym żółtym serem.
Pieczemy kolejne 15-20 minut aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.
Aby zapiekanka się lepiej kroiła odstawiamy na 30 minut przed podaniem.
Komentarze