250 g. makaronu świderki
500 g. mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula ( lub 2 małe)
200 g sera żółtego w kawałku
mały słoiczek koncentratu pomidorowego( 190g)
1 łyżeczka:
soli , pieprzu i chili
olej do smażenia
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać , posiekać drobno . Na dużej patelni rozgrzać olej usmażyć mięso mielone z cebulka na rumiano , doprawić solą , pieprzem i chili
2.Makaron ugotować ala dente ( wg. instrukcji na opakowaniu) z dodatkiem oleju i szczyptą soli , odcedzić , przelać zimną wodą . Przełożyć na patelnię do reszty składników , dodać koncentrat pomidorowy -wszystko razem dokładnie wymieszać.
3.Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach , posypać wierzch zapiekanki.
Zapiekać przez ok. 20 min ( do rozpuszczenia się sera) w 180st.
Komentarze