Tradycyjna, nieskomplikowana i szybka w przygotowaniu taka właśnie jest zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, która może być świetnym pomysłem na obiad.
40 min
Składniki:
50 dag makaronu penne
40 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
bazylia do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
1 szkl śmietany 18%
1 jajko
20 dag sera żółtego
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, a następnie dodać mięso mielone i całość smażyć. Gdy mięso się przyrumieni, dodać pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy i całość jeszcze podsmażać. Na koniec dodać ugotowany makaron oraz połowę startego sera i całość wymieszać, a następnie przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania. Śmietanę rozmieszać z jajkiem i zalać makaron z mięsem. Całość posypać resztą sera i zapiekać ok. 30 min w temp. 180 st. Gotową zapiakankę podawać z ulubionymi sosami.
Komentarze