ZAPIEKANKA MAKARONOWA "GYROS"

4.5 (140 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszna i niezwykle sycąca zapiekanka makaronowa gyros. Zaskakuje każdemu, kto jej spróbuje!

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Podwójna pierś kurczaka,
    60 dkg pieczarek,
    2 małe cebule,
    czerwona papryka,
    400 g makaronu penne,
    4 ząbki czosnku,
    przyprawa gyros/kebab,
    30 dkg sera żółtego,
    200 g ketchupu pikantnego,
    szklanka majonezu,
    400 g jogurtu greckiego
    majeranek,
    pieprz,
    sól.
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa "gyros" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroję, mieszam na patelni z 2 łyżkami oleju, posiekanym ząbkiem czosnku i całą przyprawą. Zostawiam na minimum godzinę w lodówce. Następnie podsmażam.
    Mięso zdejmuję z patelni, na pozostałym tłuszczu smażę pokrojone w półplasterki pieczarki i posiekaną cebulę (odrobinę solę). Jak wyparuje woda z pieczarek, dodaję posiekaną paprykę, smażę około 5 minut.
    Makaron gotuję w osolonej wodzie. Mieszam z nadmiarem oliwy pozostałym po smażeniu.
    Połowę jogurtu mieszam z 3/4 szklanki majonezu i ketchupem. Pozostały jogurt łączę z 1/4 majonezu, dodaję posiekany czosnek, majeranek i pieprz. Odstawiam do lodówki.
    Ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
    W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układam warstwy: 1/3 makaronu, 1/3 farszu pieczarkowego, 1/2 kurczaka i 1/2 sosu ketchupowego. Posypuję 1/3 sera. Następnie: 1/3 makaronu, 1/3 pieczarek, pozostałe mięso, sos ketchupowy, 1/3 sera. Na koniec: makaron, farsz pieczarkowy, sos jogurtowy i ser.
    Zapiekam około 25 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować