Zapiekanka jajeczna

0 (0 ocen)

Marynowane jajka z piekarnika. Doskonałe na ciepłą lub zimną imprezową przystawkę. Mogą stanowić urozmaicenie wielkanocnego śniadania. Także świetnie prezentują się jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 15 jajek ugotowanych na twardo
    1 - 2 łyżki bułki tartej
    olej do wysmarowania naczynia

    Marynata:
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    4 łyżeczki ketchup'u pikantnego
    4 łyżeczki musztardy stołowej
    3 łyżeczki oleju
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 łyżka estragonu suszonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżka cukru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka jajeczna 1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Jajka obrać ze skorupek, zalać marynatą i delikatnie wymieszać. Całość włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
  • Zapiekanka jajeczna 2. Naczynie żaroodporne (średnica 24 cm) natłuścić olejem. Zamarynowane jajka przełożyć do naczynia, przykryć pozostałą marynatą (która została po wyjęciu jajek) - całość posypać bułką tartą.
  • Zapiekanka jajeczna 3. Zapiekać bez przykrycia 15 - 20 min (200 st. C).
    Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Jajka przed marynowaniem można nakłóć wykałaczką - gotowe będą się efektownie prezentować w przekroju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować