Jajka z zalewy musztardowej

  • wyświetlono: 372 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jajka marynowane w zalewie musztardowej, która raczej kojarzona jest z przetworami z ogórków. Marynata w tym jajecznym wydaniu sprawdziła się wyśmienicie, a szczególnie za sprawą lekkiej modyfikacji i urozmaicenia, na które sobie pozwoliłam.

P10
  • 6 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

18 jajek ugotowanych na twardo
4 gałązki natki pietruszki

Zalewa:
1 pęczek rzodkiewek (150 g bez liści)
150 g oczyszczonych pieczarek
125 g pora
3 ząbki czosnku
5 szklanek wody
1/3 szklanki octu 10%
4 łyżeczki musztardy sarepskiej
5 suszonych jagód jałowca
5 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
1/3 łyżeczki chilli w płatkach grubo mielonej
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
4 - 5 płaskich łyżek cukru
3 łyżeczki przyprawy typu Vegeta

Sposób przygotowania przepisu:

Jajka z zalewy musztardowej

  • Jajka z zalewy musztardowej1. Rzodkiewki i obrany czosnek pokroić w plastry, pieczarki na małe cząstki, pora w talarki. Warzywa oraz grzyby przełożyć do garnka. Dodać musztardę, wszystkie przyprawy i suszone zioła, a także wlać wodę i ocet. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 10 min. Wystudzić.
  • Jajka z zalewy musztardowej2. Na dnie zamykanego pojemnika umieścić 2 gałązki natki pietruszki. Następnie naprzemiennie nakładać obrane ze skorupek jajka i warzywa oraz grzyby z zalewy. Na wierzchu umieścić pozostałe gałązki natki pietruszki. Całość zalać marynatą, pojemnik zakręcić i włożyć do lodówki. Jajka i warzywa z pieczarkami smakują odpowiednio po 2 -3 dniach marynowania.

Porady

Jajka wraz z warzywami i pieczarkami zużyć w ciągu ok. 2 tygodni od dnia przygotowania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiprzystawkatymianekporczosnekowoce jałowcanatka pietruszkiWielkanocświętaśniadanierzodkiewkakolacjaobiadocetgałka muszkatołowaPrzetworyprosteziele angielskiena zimnotanieoryginalnemarynataestragonjajka na twardovegetazalewaz grzybamiaromatycznez warzywamiliście laurowemusztarda sarepskagorczyca białachilli w płatkachjajka gotowanejajka marynowaneprzepis_miesiąca1000zaprawajagody jałowca

Komentarze

Podobne przepisy

Jajka w sosie musztardowym

Dodane przez: beatkaa153

Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym

Dodane przez: Konto nieaktywne

jajka na twardo w sosie musztardowym- przepyszne!...

Z okazji Dnia Musztardy ;) Fajna...

Matjasy w zalewie z curry

Dodane przez: Iwona75

Matiasy w zalewie z curry

Matjasy w oleju z curry, z ogórkiem...

image-1stn1dm

Dodane przez: wiesiołek

Filet z dorsza w zalewie octowej

W takiej zalewie przeważnie robię...

Jajka z tuńczykiem

Dodane przez: czarrna

Jajka z tuńczykiem

Jajka z pastą rybną

Jajka z awokado

Dodane przez: alaaa

Jajka z awokado

Wiosna nadchodzi to i w kuchni...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE