Jajka z zalewy musztardowej

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jajka marynowane w zalewie musztardowej, która raczej kojarzona jest z przetworami z ogórków. Marynata w tym jajecznym wydaniu sprawdziła się wyśmienicie, a szczególnie za sprawą lekkiej modyfikacji i urozmaicenia, na które sobie pozwoliłam.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 18 jajek ugotowanych na twardo
    4 gałązki natki pietruszki

    Zalewa:
    1 pęczek rzodkiewek (150 g bez liści)
    150 g oczyszczonych pieczarek
    125 g pora
    3 ząbki czosnku
    5 szklanek wody
    1/3 szklanki octu 10%
    4 łyżeczki musztardy sarepskiej
    5 suszonych jagód jałowca
    5 kulek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka suszonego estragonu
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
    1/3 łyżeczki chilli w płatkach grubo mielonej
    1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    4 - 5 płaskich łyżek cukru
    3 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka z zalewy musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka z zalewy musztardowej 1. Rzodkiewki i obrany czosnek pokroić w plastry, pieczarki na małe cząstki, pora w talarki. Warzywa oraz grzyby przełożyć do garnka. Dodać musztardę, wszystkie przyprawy i suszone zioła, a także wlać wodę i ocet. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 10 min. Wystudzić.
  • Jajka z zalewy musztardowej 2. Na dnie zamykanego pojemnika umieścić 2 gałązki natki pietruszki. Następnie naprzemiennie nakładać obrane ze skorupek jajka i warzywa oraz grzyby z zalewy. Na wierzchu umieścić pozostałe gałązki natki pietruszki. Całość zalać marynatą, pojemnik zakręcić i włożyć do lodówki. Jajka i warzywa z pieczarkami smakują odpowiednio po 2 -3 dniach marynowania.

Porady

Jajka wraz z warzywami i pieczarkami zużyć w ciągu ok. 2 tygodni od dnia przygotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować