ZAPIEKANKA JAGLANA Z JABŁKAMI I ŚLIWKAMI

0 (0 ocen)

Słodkie, aromatyczne i bardzo sycące. Do tego jest wszechstronne- może być śniadaniem,kolacją czy deserem. Równie dobrze smakuje na zimno, jak i na ciepło. Można przygotować wieczorem i zabrać do pracy na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 220 g jabłek ( waga po obraniu)
    190 g ugotowanej kaszy jaglanej
    1 jajko
    60 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki soku z pomarańczy
    10 g ksylitolu
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    2 ziarenka kardamonu
    120 g śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekanka jaglana z jabłkami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pmrxvh 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na patelnię. Dodać sok z cytryny i ksylitol. Wymieszać. Dusić do rozpadnięcia owoców. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do miski przełożyć uprażone jabłka, dodać kaszę oraz przyprawy ( ziarenka oskubać i rozdrobnić w moździerzu).
  • image-1mp7jm0 2. W drugiej miseczce wymieszać jajko z jogurtem.
  • image-23g9gb6 3. Przelać do miski z jabłkiem i kaszą, dokładnie wymieszać.
  • image-04q8n4s 4. Kokilki wysmarować delikatnie masłem i przełożyć masę do zapiekania. Śliwki przekroić na ćwiartki, wcisnąć w kaszę. Piec w 190 st około 20-25 minut. Smacznego!

Porady

1 porcja 150 kcal

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza jaglana Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować