Zapiekana kasza jaglana z jabłkami i polewą śmietanową z wanilią. Danie powstało coś na wzór ryżu z jabłkami, ale jest delikatniejsze i bardziej wartościowe dzięki kaszy jaglanej.
Kasza jaglana z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w mleku ze szczyptą soli przez około 15min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka. Przestudzić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z cynamonem i cukrem trzcinowym. Z cukru można zrezygnować, jeżeli jabłka są bardzo słodkie.
2.Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym i połowę wlać do przestudzonej kaszy jaglanej. Dokładnie wymieszać.
3.Połowę kaszy wyłożyć na dno formy (20x20cm) wysmarowanej masłem i wyrównać. Rozsmarować warstwę jabłek z połowy porcji, resztę kaszy i znów jabłka. Każda warstwa powinna być rozłożona równo po całej powierzchni.
4.Na wierzch wylać waniliową śmietanę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 30min. Smacznego :)
Komentarze