Jak to zapiekanka syta i wydajna, a ta jeszcze kolorowa i pachnąca wędzonką.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w dużą kostkę
1/2 kg wędzonego boczku
3 średnie cebule pokrojone w pióra
olej lub inny tłuszcz do smażenia
1 łyżka bułki tartej
warstwa na wierzch :
1 średni brokuł, same różyczki
20 dkg fasolki szparagowej pokrojonej w kawałki
1 serek ( ok. 150 g) camembert pokrojony w plastry
3 kiełbaski typu śląska pokrojone w plasterki
sos beszamelowo-serowy:
1,5 łyżki masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
mleko - ile mąka zabierze
1 serek 100g topiony śmietankowy
sól, mielony pieprz biały i czarny, czosnek granulowany
Zapiekanka dwuwarstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone ziemniaki podgotować w osolonej wodzie ( tak aby były lekko twardawe), odcedzić i odstawić.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na dowolnym tłuszczu, dodać do ziemniaków, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, delikatnie wymieszać.
Różyczki brokuła i fasolkę szparagową zblanszować i przelać zimną wodą wtedy zachowują ładny zielony kolor.
Dużą blachę natłuścić, posypać bułką tartą, ułożyć warstwę ziemniaczaną, na wierzch układać ukosem pasy na przemian : z brokuła, kiełbasy, plastrów camemberta i fasolki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na razie na 10 minut.
W tym czasie zrobić sos beszamelowy, masło rozpuścić, na gorące wsypać mąkę i mieszać, gdy całkowicie się rozprowadzi i lekko zrumieni, wlewać po trochu mleko i energicznie mieszać. Na koniec dodać sól, pieprz i serek topiony, wymieszać, sos powinien być gładki i nie za gęsty.
Zapiekankę wyjąć z piekarnika, polać sosem całość lub tylko elementy warzywne, wstawić ponownie i zapiekać jeszcze ok. 25 minut.
Komentarze