Zapiekana ryba z ziemniakami i marchewką w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne rozmrozić, odcisnąć delikatnie z nadmiaru wody, osuszyć.
Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, następnie obtoczyć w mące.
Ryby obsmażyć z obu stron.
Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek i selera obrać.
Selera i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
Ziemniaki i cebulę pokroić w cienkie plasterki.
Wszystkie warzywa przesmażyć na oleju.
Naczynie żaroodporne natłuścić olejem, na spodzie ułozyć warzywa, na wierzchu obsmażone filety rybne.
Śmietankę wymieszać z passatą pomidorową i keczupem, doprawić solą i pieprzem, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zapiekankę zalać sosem.
Piec około 50 minut w 200 stopniach /jeśli ryba będzie się mocno przypiekać przykryć folią aluminiową/.
Po upieczeniu posypać natką pietruszki.
Komentarze