Zapiekana ryba z ziemniakami i marchewką w pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Świetna propozycja obiadowa, która smakuje po prostu wyjątkowo.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych
    4 ziemniaki
    1 cebula
    1 duża marchewka
    kawałek selera


    SOS:

    3/4 szklanki passaty pomidorowej
    150 g śmietanki 30%
    1 łyżka keczupu
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz


    PONADTO:

    mąka
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    olej
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekana ryba z ziemniakami i marchewką w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne rozmrozić, odcisnąć delikatnie z nadmiaru wody, osuszyć.
    Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, następnie obtoczyć w mące.
    Ryby obsmażyć z obu stron.
    Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek i selera obrać.
    Selera i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
    Ziemniaki i cebulę pokroić w cienkie plasterki.
    Wszystkie warzywa przesmażyć na oleju.
    Naczynie żaroodporne natłuścić olejem, na spodzie ułozyć warzywa, na wierzchu obsmażone filety rybne.
    Śmietankę wymieszać z passatą pomidorową i keczupem, doprawić solą i pieprzem, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Zapiekankę zalać sosem.
    Piec około 50 minut w 200 stopniach /jeśli ryba będzie się mocno przypiekać przykryć folią aluminiową/.
    Po upieczeniu posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować