Cukinia faszerowana kaszą kuskus z mięsem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem do wysokości 1/2 szklanki, mieszamy. Kiedy napęcznieje, rozdrabniamy widelcem.
2.Grzyby czyścimy, płuczemy, obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Siekamy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
3.Na oleju podsmażamy mięso, dodajemy cebulę i grzyby, smażymy razem mieszając, aż mięso straci różowy kolor. Dodajemy kuskus, papryki, czosnek oraz posiekane zioła, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i mielonymi płatkami chili.
4.Cukinię myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na połowy, wydrążamy gniazda nasienne. Obie połowy cukinii napełniamy farszem "z górką".
5.Dno brytfanny skrapiamy oliwą, układamy nafaszerowaną cukinię, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 30 minut. Cukinię posypujemy startym parmezanem i zapiekamy bez przykrycia jeszcze 5 minut.
Porady
Jeśli dysponujemy większą ilością grzybów, możemy zrezygnować z mięsa i dodać do farszu tylko grzyby (350 g).
Komentarze