Faszerowana cukinia kaszą kuskus

4.5 (175 ocen)

  • 20 min

Eleganckie danie, które jest bardzo zdrowe.

  • 20 min

Składniki:

  • Przepis na 2 porcję.

    Składniki:

    Cukinia

    Pół szklanki kaszy kuskus marki kupiec

    pół papryki czerwonej

    Parę pieczarek

    1 mała marchewka

    Por –zielona cześć

    Dymka

    Żółty ser

    Oliwa

    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowana cukinia kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy i osuszamy cukinię, kroimy w łódeczki albo jak widać na ilustracji. Wydrążamy miąższ. Całą cukinię nacieramy oliwą.
  • 2. Na patelni smażymy pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę, oraz por i dymkę.
  • kupiec 3. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem z dodatkiem curry i kostki rosołowej. Czekamy 5 minut aż kasza napęcznieje.
  • 4. Żółty ser i ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy (kaszę z warzywami i serem), doprawiamy wg uznania i nadziewamy cukinię.
  • 5. Na sam wierzch dajemy żółty ser. Tak nadzianą cukinię wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy aż skórka cukinii się pomarszczy (około 20 – 30 minut).

Porady

Cukinię możemy podawać z sosem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza Kuskus

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować