Zalewajka świętokrzyska

5 (150 ocen)

pochodzę z woj. świętokrzyskiego, obecnie mieszkam w Opolu, często gotuję tą zupę, gdyż często jadłam ją w rodzinnym domu.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
    1 marchew,
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe,
    2 ziela angielskie,
    2 łyżki śmietany,
    kawałek cienkiej kiełbasy,
    1 łyżka majeranku,
    3/4 szkl. żuru,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zalewajka świętokrzyska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, dodajemy ziele i liście laurowe, gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy czosnek przeciśniety przez praskę oraz żur. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i podsmażoną. Zabielamy śmietaną, dodajemy majeranek. Chwilę gotujemy. Kiełbasę możemy zastąpić podsmażoną cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować