Zakwas na żurek

4.5 (144 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób

Najlepszy domowy !

  • 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki : ( zakwas na 2,5l żurku )

    1 szklanka mąki żytniej razowej ( typ 2000),
    500ml ciepłej, przegotowanej wody,
    ząbek czosnku,
    2-3 liście laurowe,
    łyżeczka ziela angielskiego.


    słoik,
    gaza,
    gumka lub sznurek.
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoik dokładnie umyj i sparz wrzącą wodą. Pozostaw do wyschnięcia.
  • 2. Do słoika wlej wodę i wsyp mąkę. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć przyprawy i czosnek.
    Słoik przykryj gazą i owiń sznurkiem. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Żurek raz dziennie zamieszaj. Jeśli wolisz kwaśniejszy żur pozostaw w ciepłym miejscu do 5-6 dni.
  • 3. Żurek kisimy do uzyskania kwasowego smaku i zapachu w temperaturze pokojowej.
  • 4. Jeśli nie użyjesz od razu żurku od razu przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować