zakwas na żurek

4.5 (199 ocen)

  • 10 min

żurek ugotowany na własnoręcznie zrobionym zakwasie jest dużo smaczniejszy od żurku z gotowego zakwasu zakupionego w sklepie

  • 10 min

Składniki:

  • 2 szkl wysiewków żytnich lub mąki żytniej razowej
    1,5 l przegotowanej, ostudzonej wody
    2 ząbki czosnku
    2 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    pieprz w ziarnie
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Zakwas Zakwas na żurek

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego słoika wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, a także wsypać mąkę.Następnie całość zalać przegotowaną wodą.
    Całość dobrze wymieszać.
    Słoik nakryć ściereczką bawełnianą lub gazą i owinąć gumką recepturką. Słoik z zakwasem najlepiej ustawić na stole w kuchni.
    Codziennie o tej samej porze zakwas należy wymieszać drewnianą łyżką, wtedy na górze nie pojawi się pleśń.
    Zakwas jest gotowy po 3 lub 4 dniach. Najlepiej sprawdzić organoleptycznie czy jest kwaśny jeśli tak to doskonale, jeśli wg naszych gustów smakowych mało kwaśny to zostawić jeszcze na 1, 2 dni.

Porady

Do zakwasu można dodać kawałek chleba razowego- ale tylko i wyłącznie pieczonego w 100% na zakwasie żytnim to przyspieszy ukiszenie zakwasu na żurek. jak zakwas się ukisi należy wyjąć czosnek, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Zakwas pomieszać i wlać do szklanej butelki, nie zamykać szczelnie, bo wybuchnie w lodówce. Najlepiej zrobić czopa z gazy lub materiału bawełnianego i lekko wepchnąć w gwint butelki aby tylko zakryć. Zakwas w lodówce można przechowywać 2 tygodnie. Jeśli zakwas w smaku jest gorzki to bardzo niedobrze i należy zakwas zrobić od nowa bo coś poszło nie tak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować