Zakwas na barszcz czerwony

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki zakwas jest dobry nie tylko na barszcz wigilijny ale też do spożywania codziennego, szklanka wypita codziennie wspomaga cały organizm, działa antywirusowo, co obecnie bardzo ważne, również na anemię i wszelakie choroby układu pokarmowego.
Warto więc mieć go zawsze pod ręką, a pracy przy tym niewiele.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg buraków czerwonych
    1 średnia marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 większa cebula
    6 dużych ząbków czosnku
    kilka ok. 5 liści laurowych + ok. 8 ziaren ziela angielskiego
    sól 1 płaska łyżka na 1 litr wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony Zakwas

Zakwas na barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki i warzywa obrać, pokroić na plastry, wsypać do dużego naczynia kamiennego lub do słoja dodając wszystkie przyprawy, zalać zagotowaną wcześniej osoloną i przestudzoną wodą.
    Wierzch przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni, po tym czasie zakwas powinien być już gotowy, można go odcedzić i przelać do słoików lub butelek, teraz przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować