Zakręcone drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, wkruszamy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut
2.Kiedy drożdże zaczną rosnąć, dodajemy cukier, masło, jajko i wyrabiamy ciasto. Znów przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrosnie( podwoi swoją objętość)
3.mieszamy ze sobą składniki masy serowej
4.Ciasto po wyrośnięciu, rozwałkować na prostokąt około 50x30 cm, posmarować masa serową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
5.pokroić na 12-14 plasterków, poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze