zakręcone drożdżówki z serem

4.5 (181 ocen)

szybkie i smaczne drożdżówki

Składniki:

  • 400 gram mąki pszennej
    50 gram stopionego, schłodzonego masła
    100 gram cukru
    25 gram drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1 jajo
    nadzienie serowe:
    400 g twarogu
    1,5 łyżeczki cukru z wanilią
    ok 2 -3 łyżek cukru
    1 żółtko
    rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zakręcone drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, wkruszamy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut
  • 2. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, dodajemy cukier, masło, jajko i wyrabiamy ciasto. Znów przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrosnie( podwoi swoją objętość)
  • 3. mieszamy ze sobą składniki masy serowej
  • drożdzówki 4. Ciasto po wyrośnięciu, rozwałkować na prostokąt około 50x30 cm, posmarować masa serową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
  • drożdzówki 5. pokroić na 12-14 plasterków, poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować