Ciasto drożdżowe jak zwykle przygotowane bez dodatku tłuszczu, ale w niczym to nie przeszkadza.
Składniki:
120 g mąki żytniej typ 720
230 g mąki pszennej typ 650
2 jajka
100 ml mleka
10 g cukru
Szczypta soli
Drożdże instant
Aromat cytrynowy
250 g rabarbaru
1 jablko-120 g
250 ml wody
Zakręcone drożdżówki z rabarbarem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar umyć,osuszyć i obrać. Pokroić w drobną kostkę. Tak samo przygotować jabłko. Na patelnię z nie przywierającą powłoką wrzucić rabarbar i dodać ½ szklanki wody. Dusić. Gdy płyn odparuje, ponownie dodać ¼ szklanki. Następnie dodać jabłka i ponownie ¼ wody i nadal dusić. Jeśli masa owocowa jest zbyt mało słodka można dodać łyżeczkę miodu lub syropu z agawy. Zdjąć z ognia gdy owoce będą całkowicie miękkie i będą się lekko rozpadać.
Zostawić do ostygnięcia.
2.Do miski wsypać obie mąki, dodać suszone drożdże, cukier,sól i aromat cytrynowy. Wymieszać składniki sypkie. Dodać roztrzepane jajka. Miskę wstawić do robota, podpiąć hak do zagniatania ciasta i rozpocząć zagniatanie, stopniowo dodając letnie mleko. Ciasto wyrabiać około 4- 5 minut. Po tym czasie przełożyć do miski wysmarowanej odrobiną oleju. Przykryć folią spożywczą i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie lekko wyrobić.
3.Rozwałkować na grubość około 1 cm, na kształt prostokąta o długości około 55 cm i szerokości około 25-26 cm. Na dolnej połowie prostokąta rozsmarować nadzienie jabłkowo-rabarbarowe. Przykryć pustym kawałkiem ciasta.
4.Pokroić na 8 pasków.
5.Każdy pasek okręcić wokół własnej osi a następnie zwinąć w ślimaka, końcówkę wkładając pod spód. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w 180 st około 25-28 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego.
Porady
Z podanych składników wyszło mi 8 bułeczek po około 192 kcal jedna.
Komentarze