Kruche ciasto z dżemem i orzechami. Takie proste kruche ciasto z dżemem i ubitymi białkami, robiła moja mama. Ja swoje trochę zrolowałam i wzbogaciłam pianę z białek. W mojej ocenie, ciasto zachowało smak tego z przed wielu lat.
Składniki:
Ciasto:
2 szkl mąki
2 żółtka
100 g margaryny
70 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki dżemu
50 g orzechów laskowych
Pianka:
2 małe białka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka kakao
50 g orzechów laskowych
Zakręcone ciasto z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie orzechy uprażyć na suchej patelni, oczyścić i zemleć. Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić pół godziny w lodówce. Rozwałkować prostokąt ok. 27 X 30 cm, posmarować dżemem i posypać połową orzechów.
2.Zrolować z dwóch stron, zostawić wolny środek 3 - 4 cm. Włożyć ciasto do formy.
3.Pozostałe orzechy wymieszać z kakao i mąką ziemniaczaną.
4.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wymieszać z orzechami.
5.Wypełnić wolne miejsce pianką i wyrównać.
6.Piec 40 -45 min. w temp. 180 stopni. Po schłodzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Komentarze