MARCHEWKOWE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI

0 (0 ocen)

Jesienne ciasto szwajcarskie, lekkie, wilgotne, aromatyczne, polecam:)

Składniki:

  • 2/3 szklanki marchewki startej na tarku o średnich oczkach
    6 jajek
    25 dag cukru
    10 dag zmielonych migdałów
    10 dag zmielonych orzechów laskowych
    7 dag bułki tartej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki startej skórki z cytryny
    3 łyżki soku z cytryny

    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyzki soku z cytryny

    Forma: keksówka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marchewkowe ciasto z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce zmieszać marchewkę orzechy i migdały.
  • 2. Bułkę tart a wymiesać proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem.
  • 3. Żółtka ubić z cukrem do białości, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce bułkę tartą z przyprawami oraz sok i skórkę startą z cytryny,
  • 4. Ubić pianę z białek na sztywno, dodawać do ciasta jak również po łyżce mieszaniny marchewkowo-orzechowej, delikatnie mieszać.
  • 5. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem.
  • 6. Pieczenie ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - do suchego patyczka.
  • 7. Lukier: cukier utrzeć z sokiem z cytryny wyłożyć na przetudzony placek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować