Ciasto pistacjowe z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku pistacje i orzechy laskowe mielimy blenderem (nie za długo aby nie powstał sam pył, żeby były też większe kawałki ). Następnie białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier a później żółtka. Gdy masa będzie już puszysta wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, zmielone pistacje i orzechy laskowe, startą skórkę z wyparzonej pomarańczy oraz sok z pomarańczy. Całość mieszamy delikatnie rózgą bądź łyżką.
Gotową masę przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i opruszonej mąką. Pieczemy przez około 45-50 min(to tzw. suchego patyczka).
Gdy ciasto nam przestygnie przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy. Wystudzone ciasto polewamy lukrem równomiernie rozprowadzając i na koniec posypujemy zmielonymi orzechami laskowymi. I gotowe :)
Ciasto najlepiej jest przechowywać w lodówce.
Komentarze