Zając po polsku w śmietanie-kuchnia mysliwska

  • wyświetlono: 4538 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Myśliwska inspiracja kuchnią regionalna-smaczne, pracochłonne, satysfakcjonujące

PolskaGotuje
  • 5 porcje
  • Trudny

Składniki

- comber, uda z zająca: 80 dekagramów
- słonina lub wędzony boczek: 20 dekagramów
- masło: 5 łyżek
- śmietana kremowa 30 %: 1 opakowanie
- włoszczyzna: 1 pęczek
- cebula: 2 sztuki
- ocet: 0.5 szklanki
- pieprz, jałowiec, gożdzik, ziele angielskie,imbir: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Zając po polsku w śmietanie-kuchnia mysliwska

  • zając po polsku w śmietanie-kuchnia mysliwska1. Przystępując do wykonania potrawy musimy wykonać rzecz najważniejszą: wszystkie składniki bejcy krótko zagotować z wodą i octem, wystudzić.Tuszkę wymoczyć kilka godzin w zimnej wodzie dla usunięcia krwi, usunąć skrzepy, usunąć błony, umyć, ułożyć ciasno w niewielkim rondlu emaliowanym lub
    glinianym garnku, zalać bejcą i pozostawić na parę dni w chłodnym miejscu(dobrze, jeśli dostaniemy już mięso gotowe-zrobione. Przed użyciem mięso opłukać. Następnie pokroić słoninę w słupki i
    naszpikować gęsto zająca. Osuszyć mięso papierowym ręcznikiem, natrzeć solą. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, włożyć zająca wy porcjowanego na większe kawałki(patrz na zdjęciu), na
    wierzch położyć kilka kawałków masła. Podlać parę łyżek zaprawy, w której się bejcował.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż będzie pół miękki (ok. 1 godz.), skrapiając
    zaprawą i wytworzonym sosem. Później polewać już tylko samą śmietaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

obiadkuchnia polskazającregionalne_daniaregionalne dania_dania
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jajka zapiekane w portobello

Dodane przez: rena123

Jajka zapiekane w portobello

Duże pieczarki portobello zapiekane...

Łazanki z kapusta i pieczarkami

Dodane przez: Świeca Urszula

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Mój niedzielny obiad. Miałam odgotowaną...

Dorsz w sosie serowo-brokułowym

Dodane przez: P_Aneta

Dorsz w sosie serowo-brokułowym

Pyszne, łatwe do przygotowanie...

Rolada z indyka faszerowana kurkami

Dodane przez: teresa-kr

Rolada z indyka faszerowana kurkami

Doskonała propozycja na uroczysty...

Na warzywa wyłożyć kurczaka.

Dodane przez: Jelonka

Pierś z kurczaka w sosie jogurtowo-chrzanowym...

szybki pomysł na obiad...kurczak...

Kotlety mielone z młodą kapustą i kaszą

Dodane przez: bogusia82

Kotlety mielone z młodą kapustą i kaszą

Czasami zwykłe kotlety mielone...