Zając po polsku w śmietanie-kuchnia mysliwska

  • wyświetlono: 5184 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Myśliwska inspiracja kuchnią regionalna-smaczne, pracochłonne, satysfakcjonujące

PolskaGotuje
  • 5 porcje
  • Trudny

Składniki

- comber, uda z zająca: 80 dekagramów
- słonina lub wędzony boczek: 20 dekagramów
- masło: 5 łyżek
- śmietana kremowa 30 %: 1 opakowanie
- włoszczyzna: 1 pęczek
- cebula: 2 sztuki
- ocet: 0.5 szklanki
- pieprz, jałowiec, gożdzik, ziele angielskie,imbir: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Zając po polsku w śmietanie-kuchnia mysliwska

  • zając po polsku w śmietanie-kuchnia mysliwska1. Przystępując do wykonania potrawy musimy wykonać rzecz najważniejszą: wszystkie składniki bejcy krótko zagotować z wodą i octem, wystudzić.Tuszkę wymoczyć kilka godzin w zimnej wodzie dla usunięcia krwi, usunąć skrzepy, usunąć błony, umyć, ułożyć ciasno w niewielkim rondlu emaliowanym lub
    glinianym garnku, zalać bejcą i pozostawić na parę dni w chłodnym miejscu(dobrze, jeśli dostaniemy już mięso gotowe-zrobione. Przed użyciem mięso opłukać. Następnie pokroić słoninę w słupki i
    naszpikować gęsto zająca. Osuszyć mięso papierowym ręcznikiem, natrzeć solą. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, włożyć zająca wy porcjowanego na większe kawałki(patrz na zdjęciu), na
    wierzch położyć kilka kawałków masła. Podlać parę łyżek zaprawy, w której się bejcował.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż będzie pół miękki (ok. 1 godz.), skrapiając
    zaprawą i wytworzonym sosem. Później polewać już tylko samą śmietaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

obiadkuchnia polskazającregionalne_daniaregionalne dania_dania

Komentarze

Podobne przepisy

image-19y7nuq

Dodane przez: monika016

Burger po polsku

Jak nazwać burgera z jajkiem sadzonym?...

Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane

Kuchnia mazowiecka kojarzy się...

Kurczak z warzywami po polsku

Dodane przez: Futka

Kurczak z warzywami po polsku

Propozycja na smaczny, zdrowy,...

image-0htsyju

Dodane przez: KuchareczkaDorota

Lasagne po polsku

Płaty makaronu zastąpione naleśnikami...

Ryba po polsku

Dodane przez: czekoladka

Ryba po polsku

Fajne połączenie ryby i zdrowych...

Wiener Schnitzel

Dodane przez: bieniaszka

Wiener Schnitzel po Polsku

Jest to moja spolszczona wersja...